Een van de ArtiZitstoelen van Jan Wouters

Een van de ArtiZit® stoelen van Jan Wouters

 

Jan Wouters

Klassiek gitarist Jan Wouters

 

 

Hieronder de bevindingen van gitarist Jan Wouters over de ArtiZit® gitaarstoel, de ergonomische en comfortabele stoel voor musici.

 

”De ArtiZit van ERGOKÉ is de oplossing waar ik, als (klassiek) gitarist, al jaren naar uitkijk. Vanwege nek- en schouderklachten (ik speel gemiddeld vijf, zes uur per dag) was ik verplicht om op zoek te gaan naar een oplossing. Ik las de laatste 10 jaar ontzettend veel over ergonomie en probeerde dus allerlei dingen uit zoals gebruik van een Ergoplay i.p.v. een voetbankje, een lagere stoel omdat ik klein ben (1m60) en een zitkussen om de hellingshoek aan te passen. Al deze dingen hielpen een tijdje. Telkens begonnen de nek- en schouderpijn mij weer parten te spelen.

 

Na het lezen van het boek The Healthy Guitarist, How to save energy, avoid injury and get more out of your playing van Virginia Azara Rueda, ben ik op zoek gegaan naar de juiste ergonomische stoel zoals in dit wetenschappelijke boek beschreven staat. Ik was in het begin erg ontgoocheld omdat er op de markt zoveel dubieuze en té dure ergonomische stoelen bestaan. Maar mijn zoektocht werd beloond, toen ik in contact kwam met Hans Snel van ERGOKÉ.

 

Ik kocht een eerste stoel voor thuis. Al tijdens de eerste week verminderde mijn nek- en schouderpijn opmerkelijk en momenteel (na één maand) is de pijn volledig weg. Het is ook de eerste keer dat ik “spanningsloos” speel.
Daarom liet ik Hans een tweede stoel bouwen, namelijk een op maat gemaakte “concertstoel”. Met de volgende eigenschappen: robuust, transporteerbaar (dus lichter gewicht en kleiner) en ergonomisch. Hans doet zijn naam trouwens eer aan want de maten nemen, het maken van de stoel en de verzending gebeurden zeer SNEL.
Eind december 2009 kreeg ik deze concertstoel toegestuurd en persoonlijk vind ik hem ergonomisch nog beter. Waarschijnlijk omdat het zitvlak op maat werd gemaakt: hij zit als gegoten
Dus heb ik ook een tweede concertstoel besteld: deze gebruik ik om mijn gitaarlessen te geven.

 

Ik hoop dat Hans er blijft in slagen om betaalbare (zeer belangrijk) en degelijke ergonomische stoelen te blijven maken.”

 

Jan Wouters,
(klassiek) gitarist,
Heverlee, België.