juiste zithouding

Afbeelding 1.
Juiste zithouding

 

 

foute zithouding

Afbeelding 2.
Foute zithouding

 

 

 

Rugwervel

Afbeelding 3.
Opbouw/detail wervelkolom

 

 

Hernia en uw Ergoké maatbureaustoel

 

Rugklachten komen heel veel voor en ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn, met of zonder uitstraling naar been en bil. Ieder jaar krijgen in Nederland ca. 75.000 mensen symptomen van een hernia. Hiervan worden er jaarlijks ca. 13.000 geopereerd.

 

 

Oorzaken

 

De oorzaak bij het ontstaan van een hernia is meestal een combinatie van factoren. Overbelasting, verkeerd tillen en een foute zithouding dragen bij aan het ontstaan van deze ernstige blessure.

De grootste fout die je kunt maken is verkeerd tillen en tegelijk het lichaam draaien..

Bij verkeerd tillen kan aan de voorzijde van de tussenwervelschijf gemakkelijk een druk ontstaan van honderden kilo’s. De tussenwervelschijf wordt dan in elkaar geperst, waardoor kleine beschadigingen ontstaan. Bij rust is het lichaam zelf in staat om dit te herstellen. Als dit vaak voor komt wordt het risico op een hernia groter. De beschadiging van de buitenzijde van de tussenwervelschijf is dan zodanig dat een deel van de zachtere binnenzijde naar buiten treedt en tegen een zenuw aan gaat drukken. Dat veroorzaakt dan een heftige en stekende pijn met soms een functie uitval in een been.

Het in elkaar persen van de voorzijde van de tussenwervelschijf vindt ook plaats bij een foute zithouding, zoals bij afbeelding 2. Een langdurige foute zithouding geeft ook een verhoogd risico op een hernia. Door een langdurige vervorming van de tussenwervelschijf is het lichaam niet meer in staat om de beschadiging te herstellen.

Het bovenstaande maakt duidelijk dat een bureaustoel met een goed instelbare lendensteun (de juiste hoogte en dikte) uitermate belangrijk is.

 

 

Voorkomen

 

Langdurig zitten is slecht. Sta ieder half uur op en rek je uit. Je blijft dan langer fit en ook nog eens frisser in je hoofd.

 

Ontdek de houdingcorrectie en het zitcomfort van de Ergoké Maat-bureaustoel en vraag een passing aan.

 

De combinatie gezond/prettig is niet altijd vervelend.